Plaatsen van Betekenis

Deze website is een blog om kennis te delen over de ontwikkeling van Plaatsen van Betekenis. Wij ontvangen graag uw reacties. De publieke website Plaatsen van Betekenis wordt gelanceerd in oktober 2011.

Met de lancering van dit blog begint het Amsterdam Museum (AM) met de ontwikkeling van Plaatsen van Betekenis (Nederland; internationaal: Significant Sights). Plaatsen van Betekenis is een online databank en Europees crossmediaal platform voor erfgoedpromotie. Door steun van AgentschapNL via de regeling Innovatie Cultuuruitingen krijgt Plaatsen van Betekenis de kans om samen met een netwerk van amateur-experts en professionals een ‘Michelingids’ samen te stellen van plaatsen (locaties) die cultuurhistorisch van betekenis zijn, en waar geschiedenis te beleven is. Plaatsen van Betekenis verzamelt achtergrondinformatie, links en een agenda met user generated content die inspireert om interessante plaatsen te zoeken, te bezoeken en te beleven. Het project sluit aan bij de vraag van een brede doelgroep van geïnteresseerde cultuurtoeristen en is mede geïnspireerd op vele voorbeelden.

De subsidieregeling Innovatieve Cultuuruitingen biedt het Amsterdam Museum de kans om samen met initiatiefnemers Menno Heling en Pieter de Nijs twee jaar lang te werken aan de ontwikkeling van een community, 403 Forbidden verschillende innovatieve technische applicaties en publicatiemethodes en een nieuw verdienmodel. Zowel voor de redactionele inhoud als voor de techniek, communicatie en distributie staan diverse partners klaar om Plaatsen van Betekenis van de grond te helpen. Binnen het project worden drie themapilots uitgevoerd, waaronder een over de Amsterdamse grachtengordel.

Lees meer over: