Super-users en de 3 werkzame bestanddelen van een community


Geplaatst op 26 oktober in Nieuws. Nog geen reacties

Met if then is now kan straks elke gebruiker met de geringste actie al een bijdrage leveren aan contextualisering en betekenisgeving van het erfgoed. Hoewel er tegen die tijd nog veel meer mogelijk gaat zijn, betekent het opvragen en kiezen van content, het linken van verschillende bronnen of simpelweg aanduiden of de gegeven locatie klopt al een aanwinst. Zowel voor de gebruiker zelf als voor het erfgoed in kwestie dat zich via if then is now laat beleven. En iedereen kan daaraan meedoen, of dat nu een geïnteresseerde toerist is, een toevallige voorbijganger, iemand uit de buurt of een doorgewinterde erfgoedprofessional.

Naarmate een gebruiker vaker met if then is now bezig is, worden de bijdragen waardevoller. Op die manier zal if then is 403 Forbidden nowgaandeweg een inspirerende community vormen met vaste en toevallige gebruikers. Samen maken ze als het ware onze gemeenschappelijke schatkist (= cultureel erfgoed) steeds toegankelijker en relevanter; de gebruikers zelf geven er meer betekenis aan.

De 3 werkzame bestanddelen van een community

We gaan daarbij uit van de 3 werkzame bestanddelen van een platform/community. Dit is gebaseerd op het handboek communities van Erwin Blom, die het daar de drietrapsraket tot communitysucces noemt.

1. Het platform moet van waarde zijn voor een individuele gebruiker. Dat kan het zijn in de zin van beleving, gebruiksgemak, handige oplossingen. Op die manier kan een platform/community langzaam groeien en heb je niet bij aanvang een massa nodig.

2. Een platform moet waardevoller worden naarmate gebruikers onderling in staat zijn te delen. Denk daarbij aan het delen van inhoud, commentaren, tips, ervaringen, gesprekken. Laat dit delen inzichtelijk zijn voor anderen. De gebruikers komen er dan dus ook voor elkaar.

3. Wanneer alle gebruikers tezamen, op meerdere niveaus, eraan bijdragen dat het platform vollediger, gevarieerder, bruikbaarder en

403 Forbidden

socialer wordt, is de optelsom van alle activiteiten ook van waarde voor de passieve bezoeker, die uit interesse even komt kijken, lezen en weer weggaat.

Van leek tot super-user

Vrijwel elke erfgoedlocatie, van monument tot fort tot archeologische vindplaats, kent zogenaamde 'super-users', de mensen (vrijwilligers) die alle ins & outs kennen, die zich verdiept hebben in de geschiedenis, de feiten, de verhalen. Ze leiden soms vrienden of (on)bekenden rond. Of ze schrijven erover op hun weblog, discussiëren op een forum, geven les in de klas.

Toch zijn ze niet altijd even duidelijk in beeld bij de desbetreffende erfoedinstelling. Vaak is


nginx/1.6.3
het ook moeilijk om zo'n vrijwilliger een plek te bieden tussen de "professionals" of ze mee te nemen in de (communicatie)strategie van de organisatie, of om ze anderszins voldoende te waarderen voor hun kennis en inzet. Hoewel beiden veel aan elkaar (kunnen) hebben. Samen met de professional, de stakeholders en de 'gewone' gebruiker zorgen zij voor een gelaagd beeld van ons cultureel erfgoed.

Met if then is now willen we ook deze super-user bereiken; in feite biedt het platform een uitgelezen podium en ook tools voor deze mensen. Samen met de instelling willen we bedenken hoe we de super-user kunnen betrekken. Of hoe we "gewone" gebruikers de mogelijkheid kunnen bieden zich te ontwikkelen tot zo'n expert. Misschien zijn er erfgoedinstellingen die juist wel veel ervaringen hebben op dit gebied. Dat horen we natuurlijk heel graag! Op deze plek en in de geplande netwerkbijeenkomsten voor erfgoedinstellingen willen we graag ervaringen uitwisselen.
Delen

Geschreven door Theo MeereboerGeef een reactie