Plaatsen van Betekenis -> if then is now


Geplaatst op 14 oktober in Nieuws. 3 Reacties

Plaatsen van Betekenis -> if then is now

Plaatsen van Betekenis heeft een nieuwe naam: if then is now. De afgelopen zomer hebben we samen met Johannes Bongers en Maarten Vermeulen van bureau Stalingrad en Jeroen Hermes van bureau Kwatta onze identiteit en merk ontwikkeld. Daarbij hebben we de basis voor ons locatie + erfgoed concept versterkt met drie nieuwe ankerpunten.

Nieuw concept
We constateerden dat niet alleen plek of plaats voor gebruikers van erfgoed relevant is. Als we met if then is now een platform met betekenis willen bieden, zijn ook tijd (gebeurtenis), (contextuele) informatie en het sociale aspect van belang, in één overzichtelijk en samenhangend geheel. Vanuit de krachten tussen die vier elementen willen we het verleden (THEN) het heden (NOW) laten ontmoeten en daardoor een relevante ervaring aan de gebruiker bieden.

Een nieuwe naam
Met als keywords: route, gebeurtenis, herinnering, delen, beleving, en betekenis geven én geïnspireerd door de Jimi Hendrix song If6was9, is if then is now als nieuwe naam ontstaan.
Het IF is verbeeldend, biedt mogelijkheden en geeft kritische ruimte: What would you do? De naam is verbeeldend, inspirerend, activerend en kritisch. Tevens is deze naam gekozen om het concept ook met andere landen te verbinden en internationaal aan te spreken.

Waarom anders?
De afgelopen jaren hebben we een groeiend aantal erfgoedprojecten zien ontstaan. We hebben lang   nagedacht over hoe ons erfgoed/locatie&belevingsconcept eruit zou moeten zien. Ook if then is now koppelt bronnen en 403 Forbidden informatie en laat gebruikers én erfgoedinstellingen aan het woord. Maar bij if then is now ligt de nadruk op beleving: ter plekke, thuis en vooraf en na afloop van een bezoek.

Door het opgevraagde erfgoed (THEN) telkens te actualiseren met NOW-onderwerpen en te presenteren in een visualisatie van het betekenispatroon (onze Experience Display) ontstaat voor iedere gebruiker een nieuwe context en betekenis, en inspiratie tot verdere participatie. If then is now koppelt op een verrassende manier personen, plaatsen en gebeurtenissen uit het verleden aan personen, plaatsen en gebeurtenissen uit het heden:


If then is now: where ABBA meets Napoleon, where tulips become stocks. 

Do culture your way
Met if then is now kan elke gebruiker tijdens het bekijken en bezoeken, bestuderen en beheren en beleven van erfgoed met zelfs de geringste actie een bijdrage leveren aan contextualisering en betekenisgeving van het erfgoed. Het opvragen en kiezen van content, het linken van verschillende bronnen of simpelweg aanduiden of de gegeven locatie klopt, betekent al een aanwinst. En daarbij geldt: do culture your way!

Iedereen kan daaraan meedoen, of

403 Forbidden

hij nu een geïnteresseerde toerist is, een toevallige voorbijganger, iemand uit de buurt of een doorgewinterde erfgoedprofessional. Naarmate een gebruiker vaker met if then is now bezig is, worden de bijdragen waardevoller, zowel voor de gebruiker zelf als voor het onderhavige erfgoed. Daarbij heeft if then is now de ambitie uit te groeien tot een inspirerende community,
nginx/1.6.3
die onze gemeenschappelijke schatkist (cultureel erfgoed) door middel van actieve deelname relevant en toegankelijk maakt. If then Is now speelt zich hier en nu af en is bedoeld voor brede groepen in onze samenleving.

If then is now wil een lerende organisatie zijn, die kan inspelen op (voortdurende) veranderingen. Ook willen we de erfgoedinstellingen beter leren kennen en aan de hand van hun feedback ontdekken hoe if then is now een zinvolle en verbindende rol kan spelen.

We willen onze kennis en ervaringen over verdienmodellen, sociale media, user generated content graag, toetsen en met jullie uitwisselen en jullie een belangrijke rol toe te kennen bij de verdere ontwikkeling van if then is now.
Zie daarover meer in de uitnodiging voor onze netwerkbijeenkomsten die vanaf vrijdag op ons locatie + beleving lab te vinden is.

Volg ons op Twitter

 Delen

Geschreven door Menno Heling3 reacties op “Plaatsen van Betekenis -> if then is now”

 1. Michiel Flooren zegt:

  Beste Menno en Pieter,

  Dank voor de transitie melding: ‘Plaatsen van betekenis’ naar “If then is now”.
  De connotatie die ik heb met plaatsen van betekenis is echter sterker dan de nieuwe slogan die voorbij lijkt te gaan aan de behoefte en betekenis van een fysieke plek als ankerpunt. Veel literatuur beschrijft de invloed van spaces en places als een soort hub naar meer. De beleving krijgt een diepere betekenis bij zo’n fysieke plek (die je kunt bezoeken/vastleggen-fotograferen/doorgeven incl. een foto van jezelf op die plek om aldus een soort connectie te krijgen met meer (potentiele) bezoekers van die plek. De tourist gaze van Urry gaf twintig jaar geleden al aan dat in onze mental map dergelijke fysieke plekken als iconen kunnen worden ervaren door de verhalen/belevenissen/filmpjes/foto’s aan te koppelen.

  Nog belangrijker is het effect wat wordt beoogd: co-creatie waarbij ervaringen-betekenissen en daardoor persoonlijke waarde worden verkregen waardoor van iets bijzonders (een plek met betekenis) iets buitengewoons wordt gemaakt wat gedeeld wordt met anderen. Het effect van delen en doorgeven en loyaliteit aan zo’n plek kan met juist de vele apps en smartphones zo eenvoudig gedeeld worden.
  Ik zal dus moeten wennen aan het missen van ‘plek’ en ‘betekenis’. “If then is now”, krijgt waarde als de trits: NOW –> HOW (mate van attractiewaarde (=pull factoren) en motivatie (=push factoren)) gaat leiden tot WOW (betekenisvolle belevenis die energie geeft en waarvan je de waarde ervan wilt delen).
  Mijn behoefte aan iets tastbaars bij het besluit deel te nemen aan een dialoog/bezoek/co-creatie/doorgeven en het bezoeken van de plek (met aantoonbare invloed van het omringende decor) in plaats van de virtuele then & now atmosfeer zal mij niet verleiden tot het daadwerkelijk bezoeken en ontmoeten van de prachtige senses of places. Het lijkt alsof juist die “sense scapes” vergeten zijn.
  Inspiring places of today will become places to meet in the visitors journey of tomorrow!

  Neem de proef op de som en vergelijk vitale communities waar foto’s van fysieke plaatsen het decor voor beleving vormen naast vitale communities waar het virtuele then & now overheerst!

  Succes!

  • Menno zegt:

   Beste Michiel,

   we zijn benieuwd naar de voorbeelden van de communities waar je naar verwijst. Locatie blijft bij if then is now van groot belang, alleen wordt het in ons concept aangevuld met andere aspecten (time, info, social).
   Dat willen we graag toetsen en naast jouw voorbeelden testen.

 2. michiel flooren zegt:

  Beste Menno,

  Diverse vormen van social media waarmee spontaan groepen gelijkgezinden vwb plaatsen van betekenis zich verbinden en tot uitwisseling van ervaringen,betekenissen en waarden komen zijn actief.
  Daarnaast zijn er fora waarop organisaties/DMO’s, maar ook marketingorganisaties de bezoeker verleiden tot dialoog en co creatie. Zo biedt dat kansen tot een domino effect van co creatie en wordt dit levend erfgoed in de wijze waarop users hieraan letterlijk betekenis geven en daarna door te delen weer betekenis ontlenen.
  Vooral beelden zetten anderen aan tot dialoog en destijds heb ik van jou een lijst met boeiende best practices ontvangen die daar voorbeelden van waren.
  ” Zichtopmaastricht” en ” mijnvechtmijnverhaal” laten, zij het beperkt, de fysieke plekken als een ‘ trigger’ werken voor toegevoegde narratieve waarde.

Geef een reactie